Besluit houders van dieren

Helicon Opleidingen en Citaverde werken samen in de uitvoering van de cursussen Besluit houders van dieren.

Goede zorg voor dieren betekent ook zorgen dat je zaken goed op orde zijn. Je werkt in de dierensector en bent verplicht gesteld te voldoen aan het Besluit houders van dieren. Wij kunnen je helpen!

Via de (online) cursussen van Helicon Opleidingen en Citaverde kun je het erkende vakbekwaamheidsbewijs Besluit houders van dieren behalen. Het programma bestaat uit een E-learning module, een kennisexamen en een vaardigheidsexamen. Beide examens moeten behaald worden. Om dit positief af te ronden is ervaring vanuit de praktijk wenselijk. 

Doelgroep

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Per 2020 is het door de overheid verplicht gesteld, voor iedereen die met dieren werkt, om je Besluit houders van dieren te behalen. Deze branche-opleiding is uitermate geschikt voor iedereen die met dieren werkt en hier al enige jaren ervaing in heeft.

Dit geldt voor:

 •  Asielen en dierenpensions
 •  Fokkers
 •  Groothandel
 • Tuincentra (met dierenafdeling)
 • Kinderboerderijen (bij handel of opvang)
 • Dierenwinkels en –speciaalzaken
 • Organisatoren van beurzen, tentoonstellingen en markten
 • Deelnemers/standhouders van beurzen, tentoonstellingen en markten met levende haven

Twijfel je of je binnen het besluit valt? Je kunt op de website van RVO teruglezen of je binnen het besluit valt. 

Inhoud

Welke cursus moet ik volgen?

Besluit houders van dieren wordt gegeven in vijf verschillende cursussen:

 • Herpeten;
 • Hond/kat; 
 • Overige zoogdieren;
 • Vogels; 
 • Vissen.

Afhankelijk van je werkveld volg je één of meerdere cursussen.

In de cursussen komen allerlei thema's aan de orde. Enkele onderwerpen zijn: Soortenkennis; Huisvesting, Voeding, Voortplanting; Gezondheid; Dierenwelzijn; Wet- en regelgeving; Adviseren. 

Voor Besluit Hond/Kat geldt dat deelnemers voorafgaand aan het vaardigheidsexamen vier ochtenden meelopen op de examenlocatie. 

Voor Vogels, Herpeten en Overige zoogdieren is het mogelijk om naast de E-learning een vaardigheidstraining te volgen. 

Resultaat

De cursus wordt afgesloten met een theorie- en vaardigheidsexamen. Als beide examens met positief resultaat zijn afgerond, gaan de resultaten naar de examencommissie van Citaverde. Zij stellen de resultaten officieel vast, waarna er melding van het behaalde certificaat gedaan wordt bij DUO. Het behaalde certificaat wordt dan opgenomen in het register van DUO en is via mijnduo.nl op te halen. Dit proces kan 3-6 weken duren.

Cursuskosten

De kosten voor het totale pakket (e-learning, kennis- en vaardigheidsexamen) zijn € 365,- (0% BTW).
Deze prijs is onder voorbehoud en het streven is dat per augustus 2021 de actuele prijs zichtbaar zal zijn. Bij tussentijdse wijzigingen heeft men het recht zich terug te trekken.

Aanmelden

Onze samenwerkingspartner Citaverde verzorgt de aanmelding en administratie. Klik op de aanmeldlink en maak een keuze uit ons gezamenlijk aanbod. Na aanmelding ontvang je vanuit Citaverde de bevestiging, de inlogcode voor uw E-learning en de factuur. Als beide examens met positief resultaat zijn afgerond, gaan de resultaten naar de examencommissie van Citaverde. Zij stellen de resultaten officieel vast, waarna er melding van het behaalde certificaat gedaan wordt bij DUO. Dit proces kan 3-6 weken duren.

Let op: de inhoudelijke opties en gestelde verplichtingen tussen regio Noord-Limburg en Brabant/Gelderland zijn verschillend!
Je dient momenteel rekening te houden met een langere wachttijd, met name voor besluit Hond/Kat en besluit Vissen. Inschrijving is geen garantie voor plaatsing. Pas bij definitieve plaatsing krijg je toegang tot de e-learning.